A primer i segon cicle hem escoltat i interpretat els diferents fragments de la suite "Trencanous" de Txaikovski.
La suite Trencanous, op. 71 és un ballet, l’argument del qual, es basa en un conte d’Ernest Hoffmann titulat Trencanous i el rei dels ratolins.
El conte narra l’amor d’una nena, Clara, per un ninot que Drosselmeier (el seu oncle) li regala el dia de Nadal i que té la forma de trencanous. La nit de Nadal Clara s’adorm al costat de l’arbre de Nadal de casa seva i té un somni on veu que Trencanous i els seus soldats estan lluitant contra els ratolins i el seu rei. Clara també lluita al costat de Trencanous i junts guanyen la batalla als ratolins. En aquest moment, Trencanous es converteix en un príncep galant i els dos personatges van a un país meravellós on són tractats com a prínceps i ballen un conjunt de danses.
El ballet va ser estrenat l’any 1892 i va ser una de les obres més conegudes de Txaikovski.
La suite, interpretada per una orquestra simfònica, consta de vuit fragments: «Obertura miniatura», «Marxa», «Dansa de la fada del sucre», «Trepak», «Dansa àrab o del cafè», «Dansa xinesa o del te», «Dansa dels mirlitons o de les flautes de canya», «Vals de les flors».
Aquí teniu una adaptació ben bonica de la història del Trencanous.
L'autor:
Piort Ílitx Txaikosvski (1840-1893) compositor rus, és un dels músics russos més destacats del segle XIX, i ha estat ell qui ha donat universalitat i prestigi a la música russa.
Va néixer el 7 de maig a Votkinsk, a la zona dels Urals. Per voluntat del seu pare va estudiar dret a Sant Petesburg però acabats els estudis els deixà per dedicar-se completament a la música. Era fill d’un enginyer de mines. La mort de la seva mare, deguda a una passa de còlera, quan ell tenia 13 anys, el va commocionar profundament; ell va morir també de la mateixa malaltia un any després de l’estrena del ballet " El trencanous"
Va començar a compondre música molt petit; amb cinc anys ja tocava l’òrgan mecànic i les seves primeres impressions estan relacionades amb el cant de la seva mare i amb cançons populars.
Aquí teniu alguns dels fragments del ballet:
«Obertura miniatura», «Marxa»
«Dansa de la fada del sucre», «Trepak»
Composta en compàs binari 2/4, té un caràcter viu i molt alegre.
Els instruments de percussió, com ara les timbales, la caixa, la pandereta o els plats hi són presents. També s’hi poden descobrir canvis en el tempo (accellerandos) i canvis de dinàmica (intensitat).
«Dansa xinesa o del te»,
Està compost en compàs ternari 3/4 i, tal com el seu nom indica, es tracta d’un vals.
A la introducció s’hi pot escoltar l’arpa i tot seguit les trompes, que interpreten el tema principal amb resposta del clarinet, mentre la corda s’encarrega de marcar el ritme ternari característic del vals:
Vols aprendre més coses sobre el trencanous?