dilluns, 24 de març del 2014

El trencanous

A primer i segon cicle hem escoltat i interpretat els diferents fragments de la suite "Trencanous" de Txaikovski.

La suite Trencanous, op. 71 és un ballet, l’argument del qual, es basa en un conte d’Ernest Hoffmann titulat Trencanous i el rei dels ratolins.
El conte narra l’amor d’una nena, Clara, per un ninot que Drosselmeier (el seu oncle) li regala el dia de Nadal i que té la forma de trencanous. La nit de Nadal Clara s’adorm al costat de l’arbre de Nadal de casa seva i té un somni on veu que Trencanous i els seus soldats estan lluitant contra els ratolins i el seu rei. Clara també lluita al costat de Trencanous i junts guanyen la batalla als ratolins. En aquest moment, Trencanous es converteix en un príncep galant i els dos personatges van a un país meravellós on són tractats com a prínceps i ballen un conjunt de danses.
El ballet va ser estrenat l’any 1892 i va ser una de les obres més conegudes de Txaikovski.
La suite, interpretada per una orquestra simfònica, consta de vuit fragments: «Obertura miniatura», «Marxa», «Dansa de la fada del sucre», «Trepak», «Dansa àrab o del cafè», «Dansa xinesa o del te», «Dansa dels mirlitons o de les flautes de canya», «Vals de les flors».
Aquí teniu una adaptació ben bonica de la història del Trencanous. 


L'autor: 



Piort Ílitx Txaikosvski (1840-1893) compositor rus, és un dels músics russos més destacats del segle XIX, i ha estat ell qui ha donat universalitat i prestigi a la música russa.
Va néixer el 7 de maig a Votkinsk, a la zona dels Urals. Per voluntat del seu pare va estudiar dret a Sant Petesburg però acabats els estudis els deixà per dedicar-se completament a la música. Era fill d’un enginyer de mines. La mort de la seva mare, deguda a una passa de còlera, quan ell tenia 13 anys, el va commocionar profundament; ell va morir també de la mateixa malaltia un any després de l’estrena del ballet " El trencanous"
Va començar a compondre música molt petit; amb cinc anys ja tocava l’òrgan mecànic i les seves primeres impressions estan relacionades amb el cant de la seva mare i amb cançons populars.
Aquí teniu alguns dels fragments del ballet:

 «Obertura miniatura», «Marxa»



 «Dansa de la fada del sucre», «Trepak»



Composta en compàs binari 2/4, té un caràcter viu i molt alegre. 
Els instruments de percussió, com ara les timbales, la caixa, la pandereta o els plats hi són presents. També s’hi poden descobrir canvis en el tempo (accellerandos) i canvis de dinàmica (intensitat).

 «Dansa xinesa o del te»,




«Vals de les flors»


Està compost en compàs ternari 3/4 i, tal com el seu nom indica, es tracta d’un vals.
A la introducció s’hi pot escoltar l’arpa i tot seguit les trompes, que interpreten el tema principal amb resposta del clarinet, mentre la corda s’encarrega de marcar el ritme ternari característic del vals:

Vols aprendre més coses sobre el trencanous?




10 comentaris:

  1. Ens ha agradat molt el conte del trencanous!!

    ResponElimina
  2. VANESA MA AGRADAT MOLT ES CONTE DES TRENCANOUS.ADEU .SOM EN MIQUEL PRATS RIPOLL 1r.

    ResponElimina
  3. Hola! Som Pedro de 6è. M'ha agradat molt el conte del "Trencanous", també la música. No sabia que el compositor era rus. Gràcies. Adeu Vanessa.

    ResponElimina
  4. Hola sóc na Sofia, és molt bonica la historia m'agradat molt.GRÁCIES.

    ResponElimina
  5. Hola soc na isis estic amb en Mateu ens encanta la musica adeu

    ResponElimina
  6. M´agrada molt el joc nou chauito

    ResponElimina
  7. Bones a tots! M'alegra molt que us hagi agradat l'entrada del trencanous! Gràcies per participar en el blog! Una abraçada.

    ResponElimina
  8. Laura 4t de labritja.com14 d’abril del 2014, a les 15:44

    Hola Vanesa,
    M'ha agradat molt els jocs que as panjat al bloc i els videos. El Trencanous es molt divertit e interesant.

    Adeu.

    ResponElimina
  9. En Txaikosvski es molt interesant adeu. : )

    ResponElimina
  10. Hola Vanessa. Som en ZIHANG i CAMILA nos agrada molt es conte de trencanous es molt interesant.

    ResponElimina